Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Van arm naar rijk (aard)gas

25/10/2017

Op 2 oktober ging de campagne voor de omschakeling van arm naar rijk gas van start. De Nederlandse overheid kondigde in 2012 aan dat de uitvoer van het Gronings ‘arm’ gas afgebouwd wordt, om in 2030 helemaal te stoppen. 1,6 miljoen particuliere en professionele gasgebruikers in ons land zullen daardoor vanaf 2018 tot en met 2029 omschakelen naar een ander type gas, namelijk rijk gas, uit andere delen van de wereld.

De particulieren en bedrijven die vandaag arm gas verbruiken uit Nederland, bevinden zich in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Luik (Hannuit en Borgworm), Henegouwen, Namen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem: “Gas verandert voor meer dan de helft van de Belgische consumenten. Ik heb gezorgd voor de nationale gasbevoorrading zodat mijn regionale collega’s van energie, binnen hun respectievelijke bevoegdheden, verder konden werken. Zó kan de conversie onder de beste omstandigheden gebeuren.

” Waals minister van Energie Jean-Luc Crucke: “In Wallonië zijn 112.000 aansluitingen betrokken. Deze informatiecampagne responsabiliseert de gasgebruikers om de compatibiliteit van hun apparaten na de gasmeter te verifiëren. Omwille van het bestaande CO-risico bij een gebrek aan ventilatie of slechte verbranding, maken we gebruik van deze campagne om de gebruikers en professionelen te sensibiliseren over het respecteren van de verplichte veiligheidsnormen bij de installatie van verwarmingsinstallaties (gas, steenkool, mazout, hout,…).

Het is ook nodig om maatregelen te treffen die het algemene veiligheidsniveau van binneninstallaties moet verbeteren, zonder dat dit verbonden is aan het omschakelingsproces.” Wat betekent dit voor de bevolking? Concreet wordt aan alle gebruikers gevraagd om al hun gastoestellen te laten nakijken door bevoegde technici. Het gaat voornamelijk om verwarmingsketels, grote en kleine boilers, kooktoestellen en sierhaarden. De distributienetbeheerders en gasleveranciers zullen hun klanten daartoe op tijd verwittigen. Zelf sturen de distributienetbeheerders hun technici waar nodig langs om de gasdrukregelaars aan te passen. Er werd een centrale website gemaakt (www.gasverandert.be) waar iedereen alle informatie kan vinden.

BRON: Sanilec: Vakinformatie over sanitair, verwarming, klimatisatie & ventilatie