Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Installateurs tasten in het duister over omschakeling gas

03/10/2017

Er komt een grote verandering aan in 2030. Doordat vanuit Nederland geen gas meer naar België komt, moeten 1,6 miljoen Vlaamse gezinnen en bedrijven omschakelen naar hoogcalorisch aardgas. Nu is het zo dat niet alle verwarmingsketels, kachels en andere toestellen op gas geschikt zijn voor dit hoogcalorische gas. De federale overheid rekent hiervoor op de hulp van installateurs om de toestellen bij te regelen, maar zij weten tot op heden niks. 

De tijd begint nu toch wel echt te dringen, meent Bart Verstraete van de Bouwunie volgens ICS. “Enkele gemeentes, waaronder Holsbeek en Lubbeek, schakelen in juni 2018 al om, maar onze installateurs weten nog wat ze juist zullen moeten doen. We eisen dan ook sneller een technisch kader en concrete info. We willen weten wanneer welke gemeente omschakelt”, zegt Verstraete. 

Het gasnet van de gemeentes die volgend jaar al overgaan, wordt beheerd door Infrax. Het bedrijf bracht de klanten al op de hoogte van de omschakeling en raadde hen aan om contact op te nemen met de technicus. Als die langskomt voor de tweejaarlijkse controle van het verwarmingstoestel, kan hij net zo goed meteen alle aardgastoestellen nakijken. Volgens Jan Lhoëst van ICS is dit een goed idee, maar dat Gas.be en Synergrid ook al aangeven wat de kosten hiervan zijn vindt hij heel raar. 

“Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) stelde Gas.be en Synergrid aan als communicatieverantwoordelijken”, zegt Lhoëst. “Zij gaven de aftrap van de campagne. Op de site www.gasverandert.be vermelden ze al een richtprijs voor de omschakeling van toestellen op gas. Ze schrijven dat de omschakeling tussen de 0 en 150 euro zal kosten, terwijl wij dit nooit bevestigd hebben. Dat is aan de vrije markt om de prijs te bepalen.”

“De omschakeling is niet zo eenvoudig”, vertel Lhoëst aan ICS. “Onze installateurs moeten niet enkel verwarmingsketels nakijken, maar ook kachels en zelfs kookfornuizen. Al deze toestellen verschillen soms sterk qua techniek. Het vergt heel wat kennis om het bos door de bomen te zien.”

“Het stuit ons daarom stevig tegen de borst dat Gas.be en Synergrid zomaar zelf een prijs bepalen. Installateur word je niet zomaar. Onze leden hebben heel wat opleiding achter de rug en moeten dan ook coreect vergoed worden. We vinden het erg ongepast dat onze klanten via de website foute informatie krijgen. We verwachten zeer binnenkort een uitnodiging van het kabinet-Marghem.”