Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Een gezond binnenklimaat begint met ventilatie

02/02/2021

Werken, sporten, ontspannen; tijdens de wintermaanden doen we dat vaak binnen. We zitten er dan het liefst warmpjes bij, met de ramen dicht om tocht te voorkomen. In de loop van de dag beginnen we te gapen en concentreren wordt lastiger. Een gebrek aan verse lucht, of eigenlijk een teveel aan CO2, is hier vaak de oorzaak van. De luchtkwaliteit is dan niet meer op peil. Hoe kan u dit voorkomen? Eén van Wasco's technische experten, Rob van Houten, geeft een korte, krachtige uitleg.

Ventileren, ventileren en nog eens ventileren
Als mens zijn we eigenlijk de grootste vervuilers in een ruimte. We ademen CO2 uit en produceren zo’n twee tot vijf liter vocht per dag. Dit komt in de lucht en daarom moet u goed ventileren. Dit is echt de belangrijkste manier om de luchtkwaliteit op peil te houden. U wilt alleen geen last hebben van tocht, dus wil u op een gecontroleerde manier ventileren. Dit kan bijvoorbeeld met een WTW-installatie.

Slim ventilatiesysteem
Om een WTW-installatie optimaal te laten werken, kan u sensoren in verschillende ruimtes laten meten hoeveel CO2 en vocht er in de lucht zit. Als er bijvoorbeeld meer mensen in een ruimte plaatsnemen, zorgt de installatie voor meer verse lucht. Hiermee voorkomt u ook dat er door te veel vocht bacterie- en schimmelgroei ontstaat. De luchtkwaliteit blijft zo op een constant niveau.

Luchtreiniger ondersteunt
Om de luchtkwaliteit in gebouwen nog verder te verbeteren, kan u luchtreinigers gebruiken. Deze halen stof- en vuildeeltjes uit de lucht die door bouwmaterialen, meubels, kleding en elektrische apparaten worden afgescheiden. Er zijn grote verschillen tussen soorten en typen luchtreinigers. Vergelijk voor de aanschaf daarom de prestaties, het geluidsniveau en het energieverbruik. Kijk ook goed naar het soort en de grootte van de ruimte waarin de luchtreiniger gebruikt wordt.

Comfortabel wonen
Wij willen comfortabel wonen en daar horen tocht en schimmelgroei niet bij. Ventileren is de sleutel tot succes en een luchtreiniger kan, waar het nodig is, fantastisch bijsturen.