Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.

Veel opdrachten niet uitgevoerd door gebrek aan ingenieurs

19/04/2018

Veel bouwbedrijven ondervinden problemen bij het uitvoeren van bepaalde opdrachten doordat er te weinig ingenieurs zijn. Bijna tweederde van de bouwbedrijven, 65%, kan sommige opdrachten niet uitvoeren vanwege het gebrek aan deze mensen. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). 

Van alle ondervraagden heeft 84% moeite om voldoende ingenieurs aan te trekken. Van alle respondenten denkt 86% dat dit in de toekomst alleen nog maar erger zal worden. Als gevolg van dit tekort is het al zo dat voor de invulling van de vacatures ook wordt gekkeen naar mensen die niet de gevraagde kennis en ervaring hebben. 

Er worden maar weinig buitenlandse ingenieurs aangetrokken. Slechts 18% van de Vlaamse bouwbedrijven schakelt niet-Belgische ingenieurs in. De rest verwacht een oplossing te vinden op de binnenlandse arbeidsmarkt. Dit komt voornamelijk door het taalaspect. Het is belangrijk dat de ingenieur de Nederlandstalige bestekken kan lezen en op de werf met iedereen kan communiceren.