Zoek
Zoek
Sluit
Je probeert onze website te bekijken via een browser die wij helaas niet meer ondersteunen per 1 februari 2021. Hierdoor werkt de website voor jou mogelijk niet optimaal. Wij willen natuurlijk dat je op de beste en veiligste manier onze website kunt bezoeken. Daarom adviseren wij je om een andere browser te installeren. Wil je weten hoe je dat kunt doen? Lees hier dan meer.
U bent hier: 

Eerst te warm, nu te koud...

Consumenten gaan vaak pas op zoek naar manieren om hun woning te koelen als het écht warm is. Ze hikken daarbij aan tegen de forse investering van een airconditioningsysteem en vinden het zonde om ‘voor die paar dagen per jaar’ diep in de buidel te tasten. Leg dan als adviseur-installateur het hele plaatje uit aan uw klant. Want een airco is niet alleen in de zomer prettig, ook wanneer er behoefte aan verwarming is biedt een airconditioningsysteem veel voordelen. De huidige generatie airconditioning systemen kan immers koelen én verwarmen.

Airconditioning als verwarming
“We hebben de afgelopen jaren ontzettend warme en lange zomers gehad, de vraag naar airconditioning vanuit de markt was erg groot”, blikt adviseur airconditioning & koeltechniek Jan van Zwolle terug. “Door de standaard warmtepompfunctie kun je met hetzelfde apparaat het hele jaar door een behaaglijk binnenklimaat creëren, maar dat weten veel mensen niet.” Jan pleit daarom voor meer aandacht voor airconditioning als verwarming, zéker nu mensen veel meer uren thuis doorbrengen dan voorheen.

Goed adviseren
“Bij verbouw of renovatie is een airconditioningsysteem voor het koelen of verwarmen van individuele ruimten zoals slaapkamers of studeerkamers een interessante optie. Zeker als je bedenkt dat je de radiatoren en leidingen in die ruimten weg kunt laten en het bestaande verwarmingssysteem minder nodig zult hebben”, aldus Jan. Hij benadrukt wel het belang van goed isoleren en ventileren.

Installateurs moeten goed adviseren en vervolgens maatwerk leveren. “Kijken naar de situatie ter plekke en dan samen met de klant de juiste keuze maken. Eerst de isolatie en ventilatie op orde, daar begint het mee. Daarnaast is het belangrijk een goede plek voor de opstelling van de buitenunit te kiezen en te besluiten welk systeem het moet worden. Als adviserende groothandel kunnen wij natuurlijk altijd meekijken om een goed advies aan de eindgebruiker te kunnen geven.”

Timing
Voor consumenten is de timing vaak een issue. Ontstaat aan het begin van de zomer een eerste gesprek met de installateur, dan kan het maar zo zijn dat die pas na de zomer tijd heeft om een airco te installeren. “Voor hun gevoel zijn mensen dan te laat, maar dat is dus niet zo”, zegt Jan. “Als een klant nu besluit een airco aan te schaffen, heeft men er komende winter al profijt van.”

Lokaal verwarmen
“Je kunt in relatief korte tijd de ruimte op de gewenste temperatuur brengen”, legt Jan uit. “Doordat de meeste airco’s tegenwoordig met een app te bedienen zijn, kan dat ook op afstand. Een enorm voordeel.” De thuiswerker hoeft bovendien geen volledige woning te verwarmen als hij toch van 9 tot 5 vooral in dezelfde werkruimte zit.

Duurzame optie

“Met gebruik van airconditioning als verwarming wordt een behoorlijke bijdrage geleverd aan energiezuinig verwarmen”, aldus Jan. “Het is eenvoudig de energierekening naar beneden te brengen, zeker met zonnepanelen om het extra elektriciteitsverbruik op te vangen.” Het rendement van een airco als verwarming is bovendien ongekend groot, zo’n 300 tot 400%. “Natuurlijk geldt ook hier weer: zorg voor goede isolatie, goede installatie en correct gebruik.”

Geluid
Ook geluid is geen probleem. “Tegenwoordig kom je prima weg met een binnenunit die zo’n 16 dB aan geluid produceert, dat is nauwelijks hoorbaar. Voor de buitenunit geldt eigenlijk hetzelfde.  Soms vraag ik een installateur die belt met een probleem of de buitenunit het wel goed doet, zij kruipen dan vaak op hun knieën voor het apparaat om te checken of hij aan staat, zo weinig geluid produceert een airco.”

De juiste opstelling
Het probleem is volgens Jan vaker de opstelling. “Als installateur moet je goed nadenken waar je de buitenunit ophangt of neerzet, met name vanwege mogelijke resonantie. Kies het liefst voor een constructie met betontegels en trillingsdempende balken van neopreen waar je de buitenunit op zet, dan weet je zeker dat er geen geluidshinder is.” 

Airconditioning bij Wasco
Al met al is verwarmen met een aircosysteem een duurzame en toekomstbestendige investering. Airconditioners met A+++ energielabel zijn geen uitzondering meer. Wasco heeft een unieke samenwerking met het merk Haier, waarvan het volledige split- en multisplit assortiment airconditioningapparatuur leverbaar is. Daarnaast levert Wasco ook VRF-systemen waarbij onze technisch adviseurs de installateur op locatie ondersteunen. Ook toebehoren, onderdelen en montagematerialen zijn het hele jaar door voorradig. Voor advies staan diverse specialisten paraat.

F-gassen
Denk er om dat je voor de inbedrijfstelling van een airco in het bezit moet zijn van een F-gassen certificaat. Heb je dit niet? Wasco kan u voor de inbedrijfstelling van een airco graag in contact brengen met een installateur die de inbedrijfstelling kan verzorgen.

Advies
Heeft u advies nodig voor uw airconditioning project? Neem contact op met onze adviseurs via koeltechniek@wasco.be of bel +31 88 099 5410.